Ränteavdrag från lån

Ränteavdrag från lån

Visste du att du kan få ränteavdrag på dina lån? Och att det även gäller på privatlån? Detta innebär att du kan dra av 30% av räntekostnaderna från den skatt du betalar, vilket avsevärt minskar kostnaderna. För mer information, läs vår guide nedanför.

Hur får jag ränteavdrag på lån?

För att få ränteavdrag på dina lån behöver du ange detta i din deklaration. Oftast görs detta dock automatiskt från långivaren du har lånat hos. Detsamma gäller om du ansöker om lån via Pengino.se. Det kan dock fortfarande vara bra att själv kontrollera så att alla uppgifterna stämmer i samband med att du deklarerar. Har du missat att få avdrag kan du justera detta i samband med skatteåterbäringen.

Hur höga belopp kan du få ränteavdrag för?

För att kunna få ränteavdrag på dina lån måste din räntekostnad överstiga 1 000 kr per år. Mellan 1 000 kr och 300 000 kr får du 30%, och över 300 000 kr får du 21% i avdrag. Detta gäller per person, så om du har ansökt tillsammans med en medsökande kan ni utnyttja bådas ränteavdrag på skatten. Var uppmärksam på att detta kan ändras i framtiden då vissa ekonomer tror att ränteavdraget kommer slopas helt och hållet, och i första hand minskas ner.

Exempel på räntereduktion

Om du tjänar 300 000 kr betalar du runt 90 000 kr i skatt varje år. Om du har ränteutgifter på 50 000 kr kommer du då betala 75 000 kr i skatt på grund av att du får 15 000 kr i ränteavdrag (30% av 50 000 kr). Men var uppmärksam på att denna siffran kan påverkas i framtiden. Den kan även påverkas om du har andra inkomster i form av fonder, aktier eller utdelningar från andra investeringar.