Använd en lånekalkyl för att beräkna din lånekostnad

Att hitta rätt lån för ditt syfte med bästa möjliga villkor kan vara klurigt. För att få ett så bra lån som möjligt är det en bra idé att jämföra flera olika lån i förväg. Genom att fylla i lånekalkylen kan du få en föreställning om vad din månadskostnad kommer att vara på olika lån.

Så här använder du lånekalkylen

Använd kalkylen för att planera dina framtida lån och jämföra olika lån med skilda belopp och avbetalningstider. Du kan låna mellan 5 000 kronor och upp till 600 000 kronor och bestämma en avbetalningstid på upp till 15 år med en nominell ränta som vanligtvis ligger mellan 2,95 - 29,5 %. lånekalkylen ger dig en god översikt över hur mycket din potentiella månadskostnad kommer bli.

Beräkna refinansiering med lånekalkylen

lånekalkylen fungerar även som ett verktyg för att beräkna kostnaden när du samlar dina lån och överblicka hur mycket du kan spara. Du kan samla de lån du redan har eller samla dina lån medan du tar ut ett nytt lån. Ange det totala lånebeloppet och önskad återbetalningstid för att se hur mycket du sparar. Detta är ett effektivt sätt att överblicka dina lån.

Fyll först i ditt önskade lånebelopp du vill låna. Välj sedan hur ofta du vill få en faktura för betalning av amortering och ränta. Fyll även i vilken lånetyp som ditt lån har. Rak amortering innebär att du betalar av samma belopp varje betalningsperiod och annuitetsamortering innebär att beloppen ändras utifrån en formel bestämd av banken. Med annuitet börjar du med en högre ränta och lägre amortering och sedan minskas räntan och ökas amorteringen över tiden. Sist väljer du tid för återbetalning och ränta för lånet.

När du satt in dina variabler kommer en tabell visas med anpassade siffror som gäller för ditt lån. Du kan överblicka amorteringsstorleken, räntan, månadskostnaden och restbelopp att betala tillbaka på lånet. Du får en sammanfattning av de banker och låneinstitut som bäst matchar dina behov.

Du får skattereducering när du tar lån

Visste du att du kan få skatteavdrag på dina lånekostnader? Ränteavdraget eller räntereduktionen i Sverige tillåter dig som har lånekostnader att dra av 30 procent av dina ränteutgifter på den totala skatten. Ränteavdraget kan göras på alla olika typer av lån, såväl lån med säkerhet (till exempel bolån eller billån) och lån utan säkerhet (till exempel privatlån). Avdraget gör att dina konsumtionslån inte nödvändigtvis är så höga som förväntat.

För att illustrera hur ränteavdraget påverkar din slutliga skatt kan vi beskriva med ett exempel: Du har exempelvis en beskattningsbar inkomst på 300 000 kr och skatten är cirka 90 000 kr (30 % av 300 000 kr). Säg att du har haft 80 000 kr i ränteutgifter under året, då får du en skattereduktion på 30 procent eller i detta fall 24 000 kr. Din skatt på 90 000 kr minskas med 24 000 kr och blir 66 000 kr.Källa: Skatteverket

Observera att avdragseffekten på 30 procent gäller upp till 100 000 i räntekostnader under året. Om dina räntekostnader överstiger 100 000 kr på ett år så blir avdraget 21 procent på delen som övergår 100 000 kr. Om man är flera skrivna på ett lån kan det vara bra att skatteplanera och fördela räntekostnaderna mellan alla låntagare för att på så sätt använda avdraget mest effektivt.