Vad är Kreditvärdighet?

När man ansöker om lån är det först och främst en sak som avgör om man blir godkänd eller ej. Kreditvärdighet. Men vad är egentligen kreditvärdighet, och hur avgörs denna? Finns det något sätt att förbättra sin kreditvärdighet? Svaren på dessa frågor och mycket mer finner du nedanför.

Vad är kreditvärdighet?

Kortfattat så innebär kreditvärdigheten ens förmåga att betala tillbaka skulder. Detta används av långivaren för att de både ska minimera risken för sig själva, men även för dig när du ansöker om lån. Långivaren vill ju inte att du ska hamna hos Kronofogden lika lite som de inte vill att någons lån hos dem blir avskrivna. Både förlorar på det. Därför använder sig långivarna av din kreditvärdighet i samband med din låneansökan. Detta gäller för alla banker och långivare i Sverige och krävs enligt lag som beslutsgrund. Hur god kreditvärdighet som krävs varierar dock från bank till bank, och även hur de tar fram denna kreditvärdigheten.

Hur beräknas kreditvärdigheten?

Din kreditvärdighet beräknas genom en kreditupplysning. Denna kreditupplysningen tar med en rad olika faktorer i sin beräkning, dels hur stor inkomst du har, din anställningsform, din kredithistoria osv. Detta skapar en helhetsbild av din ekonomiska situation och förmåga att betala tillbaka skulder. Långivaren gör inte detta själva, utan de anlitar olika företag som gör det åt dem. Så kallade kreditupplysningsföretag. Den mest välkända och mest välanvända av dessa är Upplysningscentralen (UC) som skapades genom ett samarbete av olika svenska storbanker.

Kan man förbättra sin kreditvärdighet?

Det finns en rad olika åtgärder du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet, tyvärr finns det få snabba eller enkla knep att ta till. I grunden handlar det om att förbättra hela din ekonomiska situation. Detta förbättrar inte enbart dina lånechanser utan även hela din livssituation. Om du redan har existerande lån och krediter kan det vara en bra idé att försöka sänka lånekostnaderna på dessa. För bostadslån kan du jämföra andra långivare för att se om du kan hitta en lägre ränta, och detsamma gäller för billån. För privatlån och SMS-lån kan du samla dina existerande lån till ett ofta bättre samlingslån. Många långivare erbjuder samlingslån upp till 600 000 kr vilket täcker de flestas behov. Om du lyckas sänka dina räntekostnader förbättras din kreditvärdighet. En annan viktig sak är att ej dra på sig några kreditupplysningar eller obetalda skulder. Detta ses som ett stort varningstecken för bankerna, och kan göra det väldigt svårt att ansöka om lån i framtiden.

Hur får man reda på sin kreditvärdighet?

Om du är nyfiken på din egna kreditvärdighet kan du faktiskt kolla upp den själv. På Upplysningscentralens hemsida finns en tjänst som heter MinUC där kan du få reda på vilken kreditvärdighet som UC anser att du har. Du får även möjligheten att se om du har några betalningsanmärkningar registerade, och när kreditupplysnings har tagits på ditt personnummer. Att ha koll på sin kreditvärdighet kan vara en bra idé för du får då en överblick på hur din ekonomiska situation ser ut, vilket kan vara svårt att gissa själv. På så vis kan du över tid jobba på att förbättra denna och även förbättra dina chanser att få bättre lånemöjligheter, både när det gäller privatlån men även för bostadslån, billån eller liknande.