Vad är Upplysningscentralen?

Du kanske har hört om Upplysningscentralen (UC) och kreditupplysningar när du letat efter lån men vet du verkligen hur det fungerar? Upplysningscentralen är en kreditupplysningstjänst som skapades genom ett samarbete mellan olika Svenska storbanker. Syftet är att ta reda på din kreditvärdighet innan bankerna lånar ut pengar till dig för att minimera risken för utlånaren, men även risken för kunden att hamna i betalningsbekymmer. Men många kreditupplysningar kan faktiskt försämra dina lånemöjligheter.

Hur påverkar kreditupplysningar dina möjligheter att låna?

Varje gång du ansöker om ett större lån så tar långivaren en kreditupplysning från UC för att få reda på hur din ekonomiska situation ser ut. Detta görs för att de ska veta att du kan betala tillbaka lånet. Dessa kreditupplysningar stannar kvar ett tag och banken kan se hur många andra upplysningar du har. Har du alltså många av dessa ses det som ett varningstecken att du kanske har blivit nekad lån hos andra banker och då kommer du antingen att få ditt lån avslaget eller få sämre villkor. Men det finns ett enkelt sätt att undvika detta.

Nackdelar med att ta många kreditupplysningar:

  • En fullständig kreditupplysning från UC syns i 12 månader. Det betyder att det kan samlas på en hel del om du ansöker om lån ofta.
  • Andra banker och låneförmedlare kan inte veta hur många av dessa kreditupplysningar som resulterade i lån.
  • Du försämrar dina chanser med varje kreditupplysning och slutligen kan det vara omöjligt att få lån överhuvudtaget.

Hur kan du förbättra dina lånemöjligheter?

Istället för att själv jämföra och ansöka om lån hos flera olika banker kan du använda en jämförelsetjänst som gör jobbet åt dig. Då tas bara en kreditupplysning samtidigt som du får flera låneerbjudanden. Pengino är en kostnadsfri marknadsplats för lån där du med en enda ansökan presenteras med erbjudanden från över 25 banker och långivare. På detta sättet kan du enkelt jämföra och välja det bästa lånet för dig, samtidigt som det bara tas en kreditupplysning. När en kreditupplysning tas så skickar alltid kreditupplysningsbolaget hem en kopia av upplysningen till din adress samt vem som efterfrågat den. Du behöver alltså inte oroa dig för att någon tar kreditupplysningar i ditt namn utan att du vet om det. Det måste alltid även finnas ett legitimt skäl bakom en kreditupplysning, till detta räknas då bland annat om du ansöker om ett lån.

Ansök via Pengino - bara en kreditupplysning

När du ansöker via Pengino.se kan du få låneerbjudanden från upp till 25 olika banker och långivare, samtidigt som det bara tas en kreditupplysning från UC. På så vis maximerar du dina chanser att få ett bra lån. Att ha många kreditupplysningar kan ha en negativ påverkan på dina möjligheter att låna, därför är det bra att ansöka via en låneförmedlare om du vill jämföra lån. Vi samarbetar med låneförmedlaren Freedom Finance som handlägger din ansökan. Det är helt kostnadsfritt och icke-bindande att ansöka.

Alternativ till UC

Det finns vissa banker och långivare som erbjuder lån utan UC, men då används ett annat kreditupplysningsföretag t.ex Bisnode och Creditsafe. Detta används dock bara av långivare som erbjuder mindre lånebelopp, oftast upp till 10 000 - 20 000 kr. Som tidigare nämnt så tas alltid en kreditupplysning för större lånebelopp och även för många smålån. Om du själv vill kolla upp din kreditvärdighet finns det en tjänst som heter Min UC. Förutom din kreditvärdighet får du även information angående betalningsanmärkningar, skuldsaldo med mera. Första ansökan är kostnadsfri därefter kostar det 95 kr per gång. När du använder den här tjänsten registreras det ej en kreditupplysning hos UC, alltså påverkar det ej dina lånemöjligheter negativt. Detta betyder att det är ett bra sätt att få en översikt över din ekonomiska situation.